Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024
ΓΕΛ Νεοχωρίου
Κατσαρός ΚΜαθητική δημιουργίαΤο σχολείο μας

Φτιάχνουμε ντοκιμαντέρ!

Τα έτη 2017 και 2018, ομάδες μαθητών δημιούργησαν σειρά ντοκιμαντέρ για την προώθηση της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας με υπεύθυνο εκπαιδευτικό τον Κωνσταντίνο Κατσαρό. Τα ντοκιμαντέρ αυτά είναι δημοσιευμένα στο διαδίκτυο και στόχος μας ήταν η χρησιμοποίησή τους στην εκπαιδευτική διαδικασία όλων των σχολικών μονάδων της περιοχής.

 

Το σπήλαιο στη Γούβα Μάστρου

Μαθητική δημιουργία των: Μίνα Βαλτογιάννη, Κωνσταντίνα Γαλάνη, Κωνσταντίνα Γκιουλέκα, Ζωή Ζαπάντη, Ελένη Ιωάννου, Γλυκερία Καλογεροπούλου, Κονταρή Φρόσω. Υπεύθυνος εκπαιδευτικός ο Κωνσταντίνος Κατσαρός.

Η ταινία βραβεύτηκε σε Πανελλήνιο διαγωνισμό μαθητικών ταινιών με δύο βραβεία: Πρωτότυπης Έρευνας (για την ομάδα) και Παιδαγωγικής Επάρκειας (για τον εκπαιδευτικό). Για να δημιουργηθεί η ταινία, η ομάδα επισκέφτηκε την Εφορία Παλαιοανθρωπολογίας και Σπηλαιολογίας του Υπουργείου Πολιτισμού στην Αθήνα, έχοντας πάρει ειδική άδεια από το Υπουργείο. Να σημειωθεί ότι ήταν η πρώτη φορά (και ίσως τελευταία) που ομάδα μαθητών με το συνοδό εκπαιδευτικό τους μπήκαν στο χώρο της Εφορίας που ουσιαστικά αποτελεί ένα εργαστήριο καταγραφής συντήρησης και ανάδειξης αρχαιοτήτων από όλη τη χώρα.

Η βράβευση έγινε στο θέατρο του Κολεγίου Αθηνών, μια πραγματικά αξέχαστη εμπειρία για όλους.

Δείτε στιγμιότυπα όπως καταγράφηκαν από το onainews.gr.

Η ομάδα βραβεύτηκε επίσης σε ειδική εκδήλωση του Δήμου Ιερής Πόλης Μεσολογγίου. Δείτε στη συνέχεια το βίντεο από την εκδήλωση.

Το βίντεο που δημιούργησε η ομάδα και βραβεύτηκε είναι το ακόλουθο:

 

Οι Αρχαίες Οινιάδες

Οι μαθητές συζητούν με τον τ. Σχολικό Σύμβουλο κ. Γεώργιο Ρόμπολα για την ιστορία της περιοχής του λόφου του Τρίκαρδου. Βλέπουμε τα ερείπια του αρχαίου πολιτισμού των Οινιαδών, επισκεπτόμαστε το Αρχαίο θέατρο και το λόφο με το ανάκτορο. Θαυμάζουμε τους νεόσοικους, το αρχαίο ναυπηγείο.

Μαθητική δημιουργία από των Χρύσα Κιτσάκη, Αλέξη Κεραμισάνου και Γιώργου Καλατζή, υπό την επίβλεψη του εκπαιδευτικού Κωνσταντίνου Κατσαρού.

 

Η μαντολινάτα Νεοχωρίου

Η ιστορία της Μαντολινάτας όπως την αφηγείται ο ιδρυτής της κ. Λευτέρης Μαυράκης, ο μαέστρος κ. Σπύρος Χολέβας και το ιδρυτικό μέλος κ. Ακριβή Γκιουλέκα.

Μαθητική δημιουργία από της Κωνσταντίνας Γκιουλέκα και της Γλυκερίας Καλογεροπούλου, υπό την επίβλεψη του εκπαιδευτικού Κωνσταντίνου Κατσαρού.

 

Άγιος Ιωάννης Επισκοπής Μάστρου

Για το σημαντικό αυτό μνημείο μας μιλούν ο κ. Γιάννης Βαλτογιάννης, ο Πρόεδρος της Κοινότητας Μάστρου κ. Γιώργος Μάτσικας και η Πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Μέμη Γούργαρη.

Μαθητική δημιουργία από τις Μίνα Βαλτογιάννη, Ελένη Ιωάννου, Νάσια Ιωάννου, υπό την επίβλεψη του εκπαιδευτικού Κωνσταντίνου Κατσαρού.

 

Άγιος Ιωάννης Θεολόγος Νεοχωρίου

Ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Απόστολος Παληογιάννης μας αφηγείται την ιστορία του Ιερού Ναού.

Μαθητική δημιουργία από τις Κωνσταντίνα Γαλάνη, Ζωή Ζαπάντη, υπό την επίβλεψη του εκπαιδευτικού Κωνσταντίνου Κατσαρού.

 

Μονή Ταξιαρχών Γουριάς

Ο τ. Σχολικός Σύμβουλος κ. Διονύσης Μπερερής αφηγείται την ιστορία της Ιεράς Μονής Ταξιαρχών Γουριάς.

Μαθητική δημιουργία από τους Άγγελο Αποστολάτο και Παναγιώτη Βαμβακά, υπό την επίβλεψη του εκπαιδευτικού Κωνσταντίνου Κατσαρού.

 

Γιορτή 17 Νοεμβρίου 2017

Η γιορτή που τελικά προέκυψε να γίνει βίντεο – ντοκιμαντέρ για το ταραχώδες διάστημα πριν και κατά τη διάρκεια της Δικτατορίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *